How do you get use of every hour of the day?
Say you sleep the "recommended" 8 hours a night.
24 - 8 = 16 hours left
Assume you spend 1 hour total going to the bathroom throughout a day.
16 - 1 = 15 hours left
say you spend 1 hour a day total eating.
15 - 1 = 14 hours left
Spend 1 hour a day showering, personal hygiene.
14 - 1 = 13 hours left
Now, if you have kids, here's where the big chunks come out.
Get two kids dressed and ready for the day (assuming they don't paint themselves or smear vicks vapor rub all over their clothes and need a second cleaning), 1 hour on a good day.
13 - 1 = 12 hours left
Packing kids to go anywhere and getting everyone in the car and on the road, around an hour.
12 - 1 = 11 hours left
If you are looking at a work day, 9 hours at work (if you are lucky when salaried).
11 - 9 = 2 hours left
1 hour to commute to and from work...
2 - 1 = 1 hour left
Now, do you spend that 1 hour relaxing or try to jam in a workout? Where do you find more time in the day? Unless you can work less and don't have kids, it comes out of sleep.
That all goes to this point, lets say you take some time off from work for the holidays, you have some stuff around home to get done and someone to watch the kids for a large part of the day.
Lets suppose it's 54 degrees on December 30th. Lets suppose you jump on the good ole Trek to get some much coveted outside ride miles in... and your shifter lever falls off... at mile 2...
Mail it in and go home? I THINK NOT! I may have only averaged 14.5 miles per hour with no way to shift the rear cassette out of low gear for downhills, but by God, I got my ride in!
Shifter lever be damned! My outside bike ride would not be missed!